Glas Art Bergen

Achterweg 14
1862 XH Bergen NH
Tel. : 072-5818740 / 06-20010135
Fax: 084-7474216
e-mail: info@glasartbergen.nl

Home          Portfolio          Geschiedenis          Wist u dat?          Vaak gestelde vragen          Links          Contact

Is glas-in-lood sterk?
Uiteraard is glas breekbaar, maar door de productiewijze is een glas-in-lood paneel behoorlijk sterk. Dit komt niet alleen doordat er loodprofiel met een stalen kern in wordt verwerkt, maar het paneel verkrijgt ook zijn stevigheid,doordat het wordt afgekit met speciale glas-in-loodkit.

Is glas-in-lood tussen dubbel glas te plaatsen?
Glas-in-lood is tussen dubbel glas te plaatsen. Het voordeel hiervan is, dat het glas-in-lood op deze manier geplaatst, onderhoudsvrij is en dat men gelijktijdig profiteert van de isolerende werking van het dubbel glas.
Nadeel is, dat het plaatsen van glas-in-lood tussen dubbel glas vaak gevolgen heeft voor het garantietermijn van dubbel glas. Tevens komen de kleuren van het glas-in-lood iets minder goed tot zijn recht indien het geplaatst wordt tussen dubbel glas. Dit met name als men van buiten naar binnen kijkt.

Hoe kan ik mijn glas-in-lood het beste onderhouden?
U kunt glas-in-lood het beste schoonmaken met niet-agressieve middelen. Dus geen oplosmiddelen, zoals aceton of thinner. Ook geen spiritus gebruiken, omdat hierin de kit zou kunnen oplossen. Beter is het om middelen te gebruiken, die speciaal bestemd zijn voor het reinigen van glas, volg hierbij wel goed de gebruiksaanwijzing op en laat het middel niet te lang inwerken.
Gebrandschilderd glas, vooral wanneer het oud is, kan het beste worden schoongemaakt met water waaraan eventueel toegevoegd een “non-ionogene” zeep, zoals bijvoorbeeld babyshampoo. Wanneer in geval van oud, gebrandschilderd glas blijkt dat de verflaag is aangetast of loslaat, niet reinigen maar deskundig advies inroepen.
Gebruik altijd een zachte doek en nooit een schuurspons! Schuursponsen kunnen namelijk lelijke krassen veroorzaken op het glas en op het lood.   

Wat voor soorten glas bestaan er?
Eigelijk teveel om op de noemen. Er zijn talloze structuren en kleuren verkrijgbaar. Er is een onderscheid te maken tussen handgemaakt (mondgeblazen) en machinaal vervaardigd glas. De mondgeblazen glassoorten hebben door hun kleine onvolkomenheden (luchtbelletjes, dikteverschillen) een nostalgische warme uitstraling, maar zijn ook duurder dan de machinaal vervaardigde glassoorten. Mondgeblazen glas wordt ook wel antiekglas genoemd, maar dit heeft alleen maar te maken met de productiewijze en niet met de ouderdom van het glas.
Enkele machinaal vervaardigde glassoorten zijn waterglas, wanneer men door deze glassoort kijkt lijkt het alsof je door een wateroppervlak kijkt. De structuur is golfend. Kathedraalglas is minder transparant dan waterglas en bijvoorbeeld geschikt om inkijk tegen te gaan.
Indien u een idee wilt krijgen van de beschikbare glassoorten, raad ik u aan om een bezoek te brengen aan de website van de Spectrumglasfabrieken: www.spectrumglass.com.

Kan het lood en de soldeerpunten een "oude look" worden gegeven?
Nieuwe loodprofielen en soldeerpunten hebben een zilverachtige glans. Er gaan jaren overheen voordat het lood door oxidatie een donker, dof uiterlijk krijgt. Tussen dubbelglas geplaatst, oxideert het lood helemaal niet en blijft er als nieuw uitzien. Vaak vindt men het mooier wanneer het lood en de soldeerpunten een wat verweert uiterlijk hebben. Dit is mogelijk door het lood te patineren waardoor het dof en donker wordt. Wij vragen altijd of u dit wenst, zodat hier rekening mee gehouden kan worden.

Wat is het verschil tussen Tiffany en glas-in-lood?
Begin 20e eeuw ontwikkelde Louis Comfort Tiffany een techniek, waarbij koperfolie in plaats van loodprofiel de verschillende stukken glas bijeenhoudt. Er wordt een strookje koperfolie om de randen van het glas gevouwen, waarna de folie met soldeer bedekt wordt en samengevoegd. Voordeel ten opzichte van glas-in- lood is dat het profiel fijner is, minder zwaar en de techniek zich leent voor het maken van 3-dimensionale objecten (zoals o.a. de bekende Tiffany lampen) Nadeel is dat het meestal arbeidsintensiever is dan het maken van glas-in-lood en ook niet echt bestand is tegen weersinvloeden. Hierdoor is het minder geschikt als buitenraam.

Waar kan glas-in-lood allemaal voor worden toegepast?
De toepassingen zijn eigenlijk te veel om op te noemen. Van glas-in-loodramen tot raamhangers of raamschermen. Of wat dacht u van een kamerscherm van glas-in-lood? Een naambord (met of zonder verlichting) of bedrijfslogo in glas-in-lood behoort ook tot de mogelijkheden. Verder kan glas-in-lood worden toegepast als grafmonument, of decoratie van uw tuin. 

Wat bepaald de prijs van glas-in-lood?
De prijs wordt bepaald door de tijd die het kost om het glas-in-lood te maken, in combinatie met de kosten van het materiaal (glas, loodprofiel, etc.) Het spreekt voor zich, dat naar mate een glas-in-lood object ingewikkelder, of groter wordt het meer tijd zal kosten het te maken en dus duurder wordt. Een “recht-toe-recht-aan-glas-in-lood object”, zal minder kosten, dan een glas-in-lood object met ingewikkelde patronen en/of een brandschildering. Tevens bepaald de glassoort die gebruikt wordt deels de prijs. Zo is bijvoorbeeld mondgeblazen glas (ook wel antiek glas genoemd) kostbaarder dan machinaal vervaardigd glas. Dit geldt tevens voor kleuren waar veel pigment in verwerkt zit, zoals bijvoorbeeld de kleur rood.

Hoe dan ook, gezien de grondstofprijs en arbeidsintensieve productie van glas-in-lood, is glas-in-lood niet duur, ook al omdat u van een goed gemaakt glas-in-lood object een leven lang plezier heeft.